12. istarski zavičajni kviz Krasna zemljo - Meraviglioso paese
12o Quiz regionale Krasna zemljo - Meraviglioso paese

Završno natjecanje održati će se u četvrtak 27.10. u središtu Pazina. 

Okupljanje sudionika započet će u 8 :00 sati u Parku istarskih velikana. Natjecanje će započeti u 8:40 i trajati 35 minutu. Natjecatelji će u paru rješavati kviz koji se nalazi u e-kolegiju Krasna zemljo u sustavu Loomen. Za to će im biti potreban jedan mobilni uređaj ili tablet, ali s vlastitim mobilnim podatcima. Sve ostalo će predati na čuvanje svojim mentorima koji će zajednički nadzirati tijek kviza. Test se sastoji od pitanja o Istri, o Pazinu, ali i od nekoliko jednostavnih teesnkih zadataka prepoznavanja baštine, ali i računskih zadataka vezanih za osobe čije se biste se nalaze u Parku istarskih velikana i oko Trga slobode (npr.uspoređivanje trajanja životnog vijeka).

Nakon natjecanja sudionicima će biti podijeljeni kroasani i voda. U 10:00 krenut ćemo do pazinskog kaštela, gdje ćemo uz
stručno vodstvo razgledati novi postav Etnografskog muzeja Istre i Muzeja Grada Pazina.

Nakon toga, oko 11:30, prošetat ćemo oko kanjona Pazinčice do restorana-hotela Lovac. U dvorištu hotela podijelit ćemo ćemo promotivne majice, kišobrane, zahvalnice, pohvalnice, a najuspješnijima diplome i nagrade. Nakon toga će uslijediti ručak s tradicionalnim menijima i pazinskom pašaretom, a zvršetak programa je planiran do 14 sati.

Pokrovitelji: Upravni odjel za kulturu i zavičajnost IŽ,  Istarski vodovod

-------------------------------------------------------------------------------------

PISMO NAMJERE (siječanj, 2022.)

Poštovani ravnatelji, učitelji, nastavnici i učenici

Čast nam je pozivati vas da se uključite u projekt istarskog zavičajnog kviza Krasna zemljo - Meraviglioso paese, a kojeg ćemo posvetiti 110. obljetnici nastanka pjesme Krasna zemljo i 20. obljetnici njezina proglašenja za himnu naše županije. Ističemo da istarski zavičajni kviz Krasna zemljo - Meraviglioso Paese već jedanaest godina doprinosi kvalitetnijoj implementaciji zavičajne nastave te da je njime prošlo više od tisuću sudionika. Ponosni smo što smo tijekom ovih godina uspješno surađivali s nastavnicima i učiteljima s područja naše županije, a nadasve s ŽSV-om učitelja povijesti i ŽSV-om nastavnika povijesti. Naglašavamo da smo i ove godine projekt prijavili na natječaj u okviru Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije - Regione Istriana za 2022. i da se nadamo pozitivnom odgovoru.

IMG 0689   Krasna-zemljo-2.jpg

Cilj ovog projekta je povećanje interesa javnosti, napose mladih i prosvjetnih djelatnika, za zavičajnu baštinu. Osim stjecanja znanja o našoj materijalnoj i nematerijalnoj, ali i prirodnoj baštini, potiče se i razvijanje vještina njenog prepoznavanja i vrednovanja na terenu, kao i razvijanje zdrava natjecateljskog duha. Sudionike se potiče na rad u paru, terenski rad, komunikaciju uživo i virtualno, ali i na međugeneracijsku suradnju. Materijali su dvojezični pa se time promiče međunacionalni i interkulturni dijalog. Napominjemo da se pojmovi koji se u ovom tekstu upotrebljavaju u muškom rodu odnose na pripadnike oba spola.

Projekt se sastoji od dvije etape. Tijekom prve etape projekta prijavljeni sudionici samostalno istražuju zavičaj, njegovu kulturnu, jezičnu i književnu baštinu, povijest i običaje, geografiju, umjetnost, gastronomiju, uz pomoć digitalnih materijala dostupnih na ovim mrežnim stranicama. Osim usvajanja činjenica, veliku je pozornost potrebno posvetiti i uvježbavanju vještina snalaženja na terenu, prepoznavanja, iščitavanja i tumačenja baštine. 

Obavezna literatura obuhvaća skriptu o Istri te dodatne izvore o gradu Pazinu. Obavezna literatura dostupna je na:
 https://www.kdpdi.hr/index.php/hr/zavicajni-kviz-krasna-zemljo/arhiva/12-kz/literatura-letteratura/istra-istria i 
https://www.kdpdi.hr/index.php/hr/zavicajni-kviz-krasna-zemljo/arhiva/12-kz/literatura-letteratura/gradivo-o-pazinu

Druga etapa podrazumijeva vrednovanje usvojenih znanja i vještina na terenu. Završno vrednovanje bit će provedeno u Pazinu, tijekom listopada 2022. Učenici će se natjecati u paru, u kategoriji OŠ ili SŠ. Trebat će donijeti jedan pametni telefon s vlastitim internetskim prometom a kako bi na terenu mogli rješavati digitalni test na edukacijskoj platformi Loomen. Prije konačnog vrednovanja na terenu bit će provedeno bar jedno probno online testiranje. Treba napomenuti da će jedan dio pitanja biti vezan za navedenu skriptu i izvore, a drugi dio za praktično prepoznavanje i tumačenje kulturne i prirodne baštine Pazina (npr. orijentacija, pronalaženje i tumačenje spomenika, računanje trajanja određenih vremenskih razdoblja, pretvaranje rimskih brojeva u arapske, procjena udaljenosti između građevina, visine građevina i slično). Svi će sudionici dobiti promotivne majice s otiskom logotipa, pohvalnice i zahvalnice, a najuspješniji natjecatelji diplome i prigodne nagrade. 

U projektu smiju sudjelovati učitelji, nastavnici, stručni suradnici i učenici osnovnih i srednjih škola. Učenike koji će sudjelovati u projektu i završnom natjecanju, odabire mentor po vlastitoj stručnoj prosudbi.

Kako se možemo prijaviti?

Prijaviti se može bilo koji učitelj ili nastavnik s područja naše županije. 
Prijavljeni učitelj ili nastavnik obvezuje se biti mentor učenicima tijekom prve etape projekta te osigurati prijevoz dvojice učenika na završno natjecanje u Pazin, tijekom listopada 2022., dakako uz privolu i financijsku podršku škole i/ili roditelja.

Sudjelovanje se potvrđuje uplatom kotizacije od 200,00 kn na račun udruge najkasnije do 7.7.2022.
U slučaju do to nije moguće učiniti u zadanom roku, zainteresirani mentor je dužan o tome prethodno obavijestiti organizatore. Ističemo da na ovogodišnji kviz jedna škola smije prijaviti i više timova (mentor s dva učenika), ali da se za svaki tim uplaćuje zasebna kotizacija.  

IBAN primatelja: IBAN HR5224020061100499109 

žiro račun 2402006-1100499109    

Naziv primatelja: KDPDI  (OIB 26595138881)

Model poziva na broj primatelja: HR00

Opis plaćanja: Potrebno je upisati KOTIZACIJA, te dopisati ime i prezime menotra, naziv i sjedište škole.

Molimo da nakon uplate digitalnu potvrdu o uplaćenoj kotizaciji pošaljete i na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 7.7.2022.

Napominjemo da kotizacija od 200,00 kn uključuje 3 majice veličine L, marendu, pohvalnice i zahvalnice te nagrade za pobjednike.
U slučaju potrebe za drugačijim veličinama majica, mentor je dužan poslati zamolbu na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do petka 9.9.2022.

Iako mentor u ovaj projekt može uključiti i više učenika, na završno natjecanje smije povesti samo 2  učenika ili njihove zamjenike. U slučaju spriječenosti, mentor smije na završno vrednovanje poslati svoga zamjenika, koji može biti nastavnik, stručni suradnik ili bilo koja druga punoljetna osoba, dakako uz pisanu privolu roditelja.

Svi sudionici dužni su poslati skenirane potpisane pravovaljane privole (obrazac privolena adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do petka 9.9.2022.

 

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.